/ közzétette /   Blog / 4 hozzászólások

Vízből víz lesz — Bár a technológia nem új, a hidrogén alkalmazásáról még van mit kutatni, tanulni

A hidrogén olyan körforgást biztosít, amely során vízből víz keletkezik. A villamosárammal molekuláira bontott vízből hidrogén és oxigén képződik, mely palackokban tárolható, és később, többek közt villamosenergia előállítására használható, de a földgázhoz is adagolható. A hidrogén égésterméke is víz, ezért az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése elleni harcban nagy lehetőségként tekint rá az ipar.

 

A hidrogén energiatárolóként történő hasznosítása a XXI. század kihívása is egyben. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a legtisztább, karbonmentes, hatékony eszköz az energia hosszabb távú rugalmasan felhasználható tartalékolására. Hidrogén formájában az energia a földgázhoz hasonlóan elvileg bármeddig tárolható, viszonylag könnyen előállítható, szállítható, üzemanyagként járművekben, áramfejlesztőkben, vegy-, acél- és gyógyszeriparban, illetve más területeken is kibocsátásmentesen felhasználható. Földgázba keverhető a hidrogén és a földgáz elegye arányosan kevesebb CO2 kibocsátással jár, a rendelkezésre álló vezetékeken szállítva fűtési rendszerek szolgálatába is állítható.

 

A tiszta hidrogén kulcsszerepet tölthet be a karbonmentes közlekedés, energiatermelés és ipar kialakításában.  A 2020. év a hidrogéntechnológia szempontjából mérföldkőnek számított. Tavaly júliusban készült el az EU hidrogénstratégiája és sorra készülnek a nemzeti hidrogénstratégiák is. Nemrég véglegesedett a hazai stratégia is.

 

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit. A hidrogén az ingadozó megújulóenergia-áramok kiegyensúlyozására kínál megoldást.

 

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. piaci pozícióját erősíti és az energiaszektor egyik legígéretesebb területén, a hidrogéntechnológiában — energiatárolásban igyekszik megkerülhetetlen piaci szereplővé válni. Az elektrolizáló és a nyomásfokozó rendszer szállításával vesz részt a Ganzair az első zöldhidrogén ipari projektben, a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű projektjében. A projekt indulása kapcsán beszélt a hidrogénben rejlő lehetőségekről és még megoldásra váró feladatokról Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika tulajdonosa és cégvezetője a Karc Rádió Spájz című műsorában.

A beszélgetés 18:00-tól kezdődik.

 

MEGOSZTÁS


4 Responses

 1. november 18, 2023
  Válasz

  pGqOZQIHEtkzmf

 2. január 2, 2024
  Válasz

  UhmKzWgOcRXNTnY

 3. január 6, 2024
  Válasz

  Thank you so much!

 4. január 9, 2024
  Válasz

  Thank you so much!

Komment hozzáadása