/ közzétette /   Blog / 0 hozzászólások

Vízből víz lesz — Bár a technológia nem új, a hidrogén alkalmazásáról még van mit kutatni, tanulni

A hidrogén olyan körforgást biztosít, amely során vízből víz keletkezik. A villamosárammal molekuláira bontott vízből hidrogén és oxigén képződik, mely palackokban tárolható, és később, többek közt villamosenergia előállítására használható, de a földgázhoz is adagolható. A hidrogén égésterméke is víz, ezért az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése elleni harcban nagy lehetőségként tekint rá az ipar.

 

A hidrogén energiatárolóként történő hasznosítása a XXI. század kihívása is egyben. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a legtisztább, karbonmentes, hatékony eszköz az energia hosszabb távú rugalmasan felhasználható tartalékolására. Hidrogén formájában az energia a földgázhoz hasonlóan elvileg bármeddig tárolható, viszonylag könnyen előállítható, szállítható, üzemanyagként járművekben, áramfejlesztőkben, vegy-, acél- és gyógyszeriparban, illetve más területeken is kibocsátásmentesen felhasználható. Földgázba keverhető a hidrogén és a földgáz elegye arányosan kevesebb CO2 kibocsátással jár, a rendelkezésre álló vezetékeken szállítva fűtési rendszerek szolgálatába is állítható.

 

A tiszta hidrogén kulcsszerepet tölthet be a karbonmentes közlekedés, energiatermelés és ipar kialakításában.  A 2020. év a hidrogéntechnológia szempontjából mérföldkőnek számított. Tavaly júliusban készült el az EU hidrogénstratégiája és sorra készülnek a nemzeti hidrogénstratégiák is. Nemrég véglegesedett a hazai stratégia is.

 

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit. A hidrogén az ingadozó megújulóenergia-áramok kiegyensúlyozására kínál megoldást.

 

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. piaci pozícióját erősíti és az energiaszektor egyik legígéretesebb területén, a hidrogéntechnológiában — energiatárolásban igyekszik megkerülhetetlen piaci szereplővé válni. Az elektrolizáló és a nyomásfokozó rendszer szállításával vesz részt a Ganzair az első zöldhidrogén ipari projektben, a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű projektjében. A projekt indulása kapcsán beszélt a hidrogénben rejlő lehetőségekről és még megoldásra váró feladatokról Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika tulajdonosa és cégvezetője a Karc Rádió Spájz című műsorában.

A beszélgetés 18:00-tól kezdődik.

 

MEGOSZTÁS


Komment hozzáadása