/ közzétette /   Blog / 0 hozzászólások

Úton az energiatermelés karbonmentesítése felé

Megvalósítási szakaszba lép az első hazai ipari méretű zöldhidrogén projekt, amelyhez a hidrogéntermelő egységet a Ganzair szállítja

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal négymilliárd forint keretösszegű támogatási pályázatot hirdetett meg 2020-ban „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív technológia által gázenergiává (hidrogén, biometán) történő alakítását célzó fejlesztések megvalósítása” címmel. A nyertes pályázatok egyike, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) „Akvamarin” nevű projektje.

 

A projekt keretében a hidrogéntermelő egységre kiírt közbeszerzési pályázaton a magyar kompresszortechnikai piac vezető szereplőjére, a GanzAir Kompresszortechnika Kft.-re esett a választás, amelynek értelmében a kiskunhalasi gyártóbázisú GanzAir számára nyílik lehetőség, hogy a szükséges hidrogéntechnológiai berendezéseket összeállítsa és beüzemelje. A hidrogén termelő, tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végzi majd.

 

A Magyar Földgáztároló Zrt. (az MVM csoport tagja) négy földalatti gáztárolójából a kardoskúti földalatti gáztárolót vonja be egy kutatás-fejlesztési projektbe. A már folyamatban lévő projekt keretében egy – a segédüzemekkel együtt – 2,5 MW névleges összteljesítményű elektrolizáló és nyomásfokozó rendszer és a hidrogént a földgázba keverő, adagoló technológia épül ki. Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2 kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztó rendszerei beadagolhatóság-vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén földalatti gáztárolóban nagy -100 bar feletti nyomáson való-, hosszú távú tárolására. Ezzel párhuzamosan egyetemek és kutatóintézetek bevonásával vizsgálni fogják a nagynyomású hidrogénnek a felszíni technológiai berendezésekre, a helyi gázhálózatra, a földalatti gáztároló geológiai szerkezetére való hatását.

 

A tiszta hidrogén kiemelt jelentőségre tehet szert Európa dekarbonizációjában és egy hatékonyabb energiarendszer kialakításában. A megújuló energiával termelt és hosszú ideig jól tárolható hidrogén a klímakockázatok csökkentése céljából reményteljes energetikai megoldást kínál Magyarország számára is, valamint hozzájárulhat egy hatékony, a megújulókat minél nagyobb mértékben befogadni képes, mégis kiegyensúlyozott energiarendszer kialakításához. A beruházás kettős eredménnyel kecsegtet. Egyrészt a földgáz infrastruktúrában tárolt, továbbított hidrogénről értékes műszaki információkra számíthatunk, másfelől a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is hozzájárul. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit, ami jelenleg tárolási lehetőség hiányában szabályozási, rendszerbiztonsági nehézségeket okoz Európa szerte.

 

A hidrogén légköri nyomáson igen kis sűrűségű gáz, a levegőnél mintegy 15-ször, a földgáznál 10-szer könnyebb, „hígabb”. Minél gazdaságosabb tárolásához nagy nyomásra, a légköri 1 bar nyomás 200-400-szorosára szükséges összesűríteni, ami kompresszorokkal történik. A Ganzair Kompresszortechnika több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik gázok sűrítése, generálása, kezelése terén. Erre a tapasztalatra és a földgázgáziparban, többek között a földgáztárolóknál, gázszállító vállalatoknál is meglévő számos referenciájára alapozva pályázta és nyerte meg a kardoskúti projektben az elektrolizáló hidrogénfejlesztő és nyomásfokozó egységekre kiírt közbeszerzést.

 

A kardoskúti pilothoz a GanzAir mérnöki csapata piacvezető, széleskörű ipari tapasztalattal rendelkező és a magas minőségi követelményeket teljesítő hazai és külföldi beszállítók komponenseiből építi össze a berendezéseket.

 

Az elektrolizáló rendszer két moduljának beszállítója az amerikai Plug Power – Giner ELX, amelyek óránként mintegy 400 normálköbméter hidrogént állítanak elő 30-40 bar nyomáson. A Plug Power a vízbontó-elektrolizáló és a hidrogén üzemanyagcella rendszerek kulcsrakész megoldásainak vezető gyártójaként a hidrogéngazdaság kiépítésében úttörő munkát végez. A cég az elektrolizáló berendezéseken túl – minden gyártót felülmúlva – több, mint 40 000 üzemanyagcellát szállított már világszerte targonca flotta, helyi áramfejlesztő és e-mobilitás alkalmazásokhoz.

 

A nyomásfokozáshoz 30-ról 200-350 barra a Burckhardt Compression hidrogén nyomásfokozó egységét építi a Ganzair a rendszerbe. A nagymúltú, gyártó cég, a dugattyús kompresszortechnika világviszonylatban meghatározó szereplője lefedve a teljes termékspektrumot. A svájci Burckhardt Compression számos referenciájával fontos tapasztalattal bír a szárazon sűrítő dugattyús kompresszorok hidrogéntechnológiában való alkalmazásában.

 

„Nagy örömünkre a pályázat lehetőséget teremt, hogy lépést tegyünk a hidrogén alapú energetikai berendezések hazai gyártása érdekében” – hangsúlyozza Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika tulajdonosa és cégvezetője. „Tudatosan fejlesztjük kompetenciáinkat, keressük a legkorszerűbb technológiákat és stratégiai szinten kezeljük a hidrogént is.”

 

Juratovics Aladár, a Petrolterv Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „a magyarországi hidrogén- technológiák térnyerésével fontos lépést tehetünk a hazai karbonsemleges energiaelőállítás és felhasználás irányába, ezért kiemelt figyelmet és kapacitást fordítunk ezen technológiák tervezési és engedélyezési feladatainak elvégzésére, szakmai fejlesztésére, valamint a jelenleg induló projektek mérnöki és szakértői támogatására”.

 

A berendezések gyártása mintegy 1 évet vesz igénybe. A telepítés, beüzemelés és próbaüzem után a technológia terv szerint várhatóan 2023 februárjában kezdi meg üzemszerű működését.

 

(Szerző: Ganzair Kompresszortechnika)

MEGOSZTÁS