/ közzétette /   Blog / 0 hozzászólások

Több áram és kevesebb szén-dioxid — Újabb és újabb technológiák alkalmazása az energia előállítására

Az emberi civilizáció alapja az energia. A magasabb életszínvonallal, a javuló életminőséggel összefüggésben a globális villamosenergia-termelés 2040-re várhatóan 49%-kal nő. A mindenkori tudomány és technológia ennek az energiaigénynek a kielégítésére törekszik különböző módszerekkel. Valamennyien, akik a bolygó és az emberiség jövőjéről felelősen gondolkodunk, a fenntartható gazdaságra való átállást célnak tekintjük. Mivel az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 75 %-a az energia termeléséből és felhasználásából származik, paradigmaváltásra van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a 2030-ra és 2050-re kitűzött célokat. 

A tiszta hidrogén kiemelt jelentőségre tehet szert Európa dekarbonizációjában és egy hatékonyabb energiarendszer kialakításában. A megújuló energiával termelt és hosszú ideig jól tárolható hidrogén a klímakockázatok csökkentése céljából reményteljes energetikai megoldást kínál Magyarország számára is, valamint hozzájárulhat egy hatékony, a megújulókat minél nagyobb mértékben befogadni képes, mégis kiegyensúlyozott energiarendszer kialakításához.

A hidrogén bontása, tárolása, és újbóli felhasználása során számos ponton kellenek a Ganzair által tervezett, összeállított, beüzemelt és karbantartott egységek. Ezek biztosítják a hidrogén előállítását, szűrését és szárítását, a technológiai igénynek megfelelő nyomásfokozását, igény szerint a termelt hidrogén tárolási lehetőségeit, elektromos energiát termelő üzemanyagcellás áramfejlesztő egységet, opcionálisan a termelt hidrogén palackokba, palackkötegekbe, trélerekbe való átfejtését biztosító berendezéseket valamint adott esetben targonca, személy-, kisteher gépjármű, autóbusz, nehézgépjármű töltőállomást.

A Ganzair vezető hazai és nemzetközi komponensbeszállítókkal működik együtt. A magyar gyártás újraélesztésének feltétele a közös gondolkodás, a tudástranszfer és a magyar beszállítók és a rendszerintegrátor közötti együttműködés.

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. piaci pozícióját erősíti és az energiaszektor egyik legígéretesebb területén, a hidrogéntechnológiában — energiatárolásban igyekszik megkerülhetetlen piaci szereplővé válni. Az elektrolizáló és a nyomásfokozó rendszer szállításával vesz részt a Ganzair az első zöldhidrogén ipari projektben, a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű projektjében. A projekt indulása kapcsán beszélt a hidrogénben rejlő lehetőségekről és még megoldásra váró feladatokról Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika tulajdonosa és cégvezetője az Inforádió Energiavilág című műsorában.

 

MEGOSZTÁS


Komment hozzáadása