/ közzétette /   Blog / 0 hozzászólások

Kettőből kettő: Magyarország második zöldhidrogén projektjéhez is a Ganzair szállítja a hidrogéntermelő és -tároló berendezéseket

A hazai energetikában a húszas évek a hidrogénipar gyors szárba szökkenéséről fog szólni. Ennek újabb bizonyítéka a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású kísérleti fejlesztése, melynek során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával. A fejlesztéseknek azonban nem csupán fenntarthatósági, hanem iparfejlesztési hozadéka is van. Az elektrolizáló és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét elnyerő Ganzair Kompresszortechnika Kft. törekvése, hogy folyamatosan növelje a magyar hozzáadott értéket a hidrogénipari értékláncban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal 2020-ban hirdette meg a 2020-3.1.2-ZFR-KVG kódszámú, négymilliárd forint keretösszegű támogatási pályázatot „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív technológia által gázenergiává (hidrogén, biometán) történő alakítását célzó fejlesztések megvalósítása” címmel. A nyertes pályázatok egyike, a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el „A bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztésére”. 

A hidrogén-előállító és töltőüzem főbb berendezéseit a magyar kompresszortechnikai piac vezető szereplője, a kiskunhalasi gyártóbázisú, Ganzair Kompresszortechnika Kft. állítja össze és üzemeli be. A hidrogén termelő, tároló nyomásfokozó és töltő létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végzi majd.

Az elektrolizáló rendszer beszállítója az amerikai Plug Power – Giner ELX. 

Az elektrolizáló óránként mintegy 200 normálköbméter hidrogént állít elő. Az 1 MW összteljesítményű berendezés által termelt hidrogén energiatartalma közelítőleg 600-800 háztartás átlagos villamosenergia-fogyasztásának felel meg. A Ganzair a rendszerbe a nyomásfokozáshoz 40 barról 350 barra a Burckhardt Compression hidrogén membrán nyomásfokozó egységét építi be. Mintegy 10 000 normálköbméter hidrogéngázt tárolnak majd 350 baron a nagynyomású konténeres tartályokban. A vízből – villamosenergia segítségével – nyert hidrogént a végfogyasztókhoz 200 baros palackkötegekben lesz szállítható. 

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. az energiaszektor egyik legígéretesebb területén, a hidrogéntechnológiában igyekszik jelentős piaci szereplővé válni. A bükkábrányi erőmű a Ganzair számára már a második sikeres hidrogéntechnológiai projekt. Az energiatárolásban már rendelkezik referenciával a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti ’Akvamarin’ projektje révén, ezzel a második nyertes projekttel pedig az energiaelőállításba is bekapcsolódhat. „Ilyen ipari méretű eszközök esetében a főegységek gyártásához mérhető volumenű feladat a berendezés összeállítása, a helyszíni beszerelés, a beüzemelés és a szükséges karbantartás is” – mondja Gidai Olivér, a Ganzair ügyvezető igazgatója. „Idővel azonban célunk, hogy a magyar hidrogénipar fejlődését hazai gyártói bázissal is támogassuk.”

A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. A megtermelt hidrogén így a palackos és csővezetékes értékesítés mellett terhelés-kiegyenlítési céllal is felhasználható. A kísérleti projektben a résztvevő projektpartnerek azt fogják elemezni, hogy milyen mértékben, milyen időzítéssel, és mennyire hatékonyan különíthető el a naperőmű termelte többletáram a hidrogéntermelés céljára.

 

MEGOSZTÁS