/ közzétette /   Hírek / 0 hozzászólások

Óriások vállán állunk – 31. éves lett a Ganzair

November 2-án ünnepeltük alapításunk 31. évfordulóját.

A magyar gépgyártási hagyományból nőtte ki magát a Ganzair. A cég egyike a Ganz-MÁVAG utódvállalatainak, 1990-ben három egykori mérnöke alapította. A Ganzair gyökerei azonban sokkal messzebbre nyúlnak. Ganz Ábrahám 1844-ben indította útjára a sikertörténetet és kezdte meg működését a vasöntödéje Budán. 

Napjainkban élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik a Ganzair Kompresszortechnológia az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Bár a különböző gázok más-más tulajdonsággal bírnak, a sűrítés elve, fizikája ugyanaz, ezért más gázok, alkalmazások felé is nyitott a cég. A levegő sűrítése után mintegy húsz éve a Ganzair már a széndioxid, a földgáz és a nitrogén sűrítésére is gyárt dugattyús, csavar és rotációs berendezéseket a mindenkori vevői igények szerint. Szinte kivétel nélkül egyedi gyártásúak a berendezések. 

A cél az, hogy a tapasztalat megmaradjon a műszaki fejlődésben.

Napjainkban magas minőségi követelményeknek megfelelő, nemzetközi komponens beszállítókkal dolgozik együtt a kiskunhalasi gyártóbázisú, vezető kompresszortechnikai vállalat és üzleti partnerei között az ipar és az energiaszektor jelentős hazai és régiós képviselőit találjuk.

A Ganzair Kompresszortechnika Kft. az energiaszektor egyik legígéretesebb területén, a hidrogéntechnológiában igyekszik jelentős piaci szereplővé válni. A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású kísérleti fejlesztése a Ganzair számára már a második sikeres hidrogéntechnológiai projekt. Az energiatárolásban már rendelkezik referenciával a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti ’Akvamarin’ projektje révén, ezzel a második nyertes projekttel pedig az energiaelőállításba is bekapcsolódhat. A naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával. Az elektrolizáló és a palacktöltő technológia beszállításának lehetőségét elnyerő Ganzair Kompresszortechnika Kft. törekvése, hogy folyamatosan növelje a magyar hozzáadott értéket a hidrogénipari értékláncban.

A hazai energetikában a húszas évek a hidrogénipar gyors szárba szökkenéséről fog szólni. 

A Ganzair a technológia ipari alkalmazásából szerzett tapasztalatai alapján folyamatosan tanul és fejleszti kompetenciáit, ennek hatására hamarosan elektrolizálót is tud gyártani.

Szülinapi ünnepségünkön közel 100 munkatársunk körében idézte fel Gidai Olivér tulajdonos a múltat, értékelte a 2021. évet és vázolta a 2022. évre várható projekteket, feladatokat. 

MEGOSZTÁS