/ közzétette /   Blog / 0 hozzászólások

Beépítésre kész az első magyar ipari zöldhidrogén projekt kompresszora

Ezekben a napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén projekt hidrogénkompresszorát. A beszállító, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egyúttal gőzerővel fejleszti kiskunhalasi bázisát, mely idővel sorozatgyártásra is alkalmas lehet, hozzájárulva a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez a magyar energiamixben.

Évek óta előrevetítik világszerte a hidrogénipar szárba szökését. A rekordmagas energiaárak és az európai ellátási krízis még inkább felpörgette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. A fókusz elsősorban a zöldhidrogénen van, mely a korábbi szennyező eljárások helyett megújuló energiával termel energiahordozót törekedve a karbonsemlegességre. Magyarország 2021 óta nemzeti hidrogénstratégiával is rendelkezik, mely elsősorban a helyi és helyközi közösségi közlekedésben, a naperőművek ingadozó termelésének – hosszútávú energiatárolással való – kiegyenlítésében, illetve – a lakossági földgázhoz keverve – a fűtésben szán szerepet a hidrogénnek az ország energiamixében.

„A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség messzemenően támogatja a tiszta és független magyar hidrogén energetika fejlődéséhez tevékenyen hozzájáruló hazai vállalkozásokat. A Ganzair Szövetségünk egyik vezető tagja, az elsők között ismerte fel az ebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A törekvéseik mögötti tettek és lépések jól látható átalakulást és fejlődést jelentenek abban a folyamatban, amely a hidrogéntechnológia alkalmazása kapcsán elindult Magyarországon és amely a jövőt jelenti az iparági befektetők, a magyar vállalatok, a beszállítók, a hazai kutatóműhelyek, egyetemek és általában a hazai gazdaság számára” – mondta dr. Nyikos Attila, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ügyvezető igazgatója, azon a rendezvényen, ahol bemutatták a jelenlegi legnagyobb, magyar hidrogénipari fejlesztéshez, az Akvamarin projekthez alkalmazott hidrogénkompresszort. Ez a hidrogénkompresszor a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzeméből kerül majd a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti telephelyére, ahol az Akvamarin hidrogéntermelő és -tároló beruházás létesül. Az Akvamarin projekt esetében a hidrogén gáz 40-ről 200 bar-ra való nyomásfokozásához a dugattyús kompresszorok gyártásában piacvezető, svájci Burckhardt Compression – Ganzairnél végszerelt – egységét építik a rendszerbe.

A kiskunhalasi Ganzair Kompresszortechnika Kft., évtizedes gáztechnológiai tapasztalatával, rendelkezik azzal a szakmai tudással, ami a hidrogén termeléséhez, sűrítéséhez és tárolásához szükséges. Az igényeket látva a termelés és a felhasználás oldalán lévő berendezések – tehát az elektrolizálók és az üzemanyagcellák – beszállítására és rendszerbe integrálására is vállalkoznak. A hidrogén technológiai rendszerelemek, berendezések szerelésére a Ganzair külön üzemcsarnokot hozott létre. „Célunk, hogy a hozzáadott értékünk folyamatosan növekedjen, és idővel sorozatgyártóbázist létesítsünk, kiszolgálandó a jövőbeni hidrogénipari beruházásokat” – mondta Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ennek érdekében a két cég tárgyalásokat folytat többek között a svájci multinacionális vállalat gyártásának magyarországi kiterjesztéséről.

„Óriások vállán állunk olyan technológiai rendszerismerettel és házon belüli szakmai kompetenciákkal, hogy reális célként látjuk magunk előtt a közeljövőben, hogy egy magyar cég felkerüljön a világ hidrogén technológiai gyártói térképére” – emelte ki Gidai Olivér.

A Ganzair élenjáró technológiai ismerettel rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és azok felhasználásáról, többek közt az energetikában, közlekedésben, gyáriparban. Ráadásul nem csak új beruházásokat vállalnak, hanem régebbiek modernizációjára is specializálódtak. Például a régebbi berendezés cseréje helyett a felújítással környezetbarát és energiahatékony technológia kerülhet a közösségi közlekedésbe; vagy a szén-dioxid és a metán kibocsátásának csökkentése céljából a gáziparba.

Az energiaipari tapasztalat és a gáztechnológiai ismeretek adják a márka jelenkori erejét és erősségét. Napjainkban a kiskunhalasi gyártóbázison közel 5 000 m 2 -en, évről évre növekvő gyártási kapacitással, több mint 100 fő munkájával készülnek a gázkompresszorok, integrált energetikai rendszermegoldások. A GINOP_PLUSZ- 1.2.1-21 keretében ősszel indul a negyedik gyártócsarnok építése. A pályázati fejlesztéssel párhuzamosan kezdetét veszi az első üzem átalakítása, amellyel a nemzetközi partnercégekkel közös gyártásra készül fel a Ganzair.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) „Akvamarin” nevű projektje részére a szükséges hidrogén technológiai berendezéseket a Ganzair állítja össze és üzemeli be. A hidrogén termelő, tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végezte.

A Burckhardt Compression hidrogénnel kapcsolatosan többévtizedes vegyipari és petrolkémiai tapasztalattal rendelkezik. Az MD10-L membrán kompresszor egy 2,5 MW bemenő teljesítményű elektrolizáló által óránként előállított 45 kg, 30 bar kilépő nyomású hidrogént akár 550 barra képes sűríteni. (Összehasonlításképpen: 40 kg hidrogén egy üzemanyagcellás busz esetében 4-500 km táv megtételére elegendő.)

A múlt héten, Milánóban megrendezett Gastech Konferencián és Kiállításon a cég fejlesztési irányába mutatott betekintést. Stratégiai célja az 550 bar feletti olajmentes kompresszorok továbbfejlesztése az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG 7, 13) mentén.  Ebben a termékkategóriában a svájci gyártó az élvonalban van.

MEGOSZTÁS